top of page
Bostuin%20webbanner_edited.jpg
Over ons: Welcome

OVER ONS

We zien in de winkel 25 soorten groenten liggen en 25 soorten fruit. Veel van onze groenten en fruit reizen de halve wereld rond, voor ze op ons bord belanden. Denk maar aan boontjes uit Kenia, kiwi’s uit Nieuw-Zeeland en bananen uit Brazilië. Je kan het zo gek niet bedenken of het ligt hier dagvers -uit de vlieger- op je bord.

 

Missen we iets in dit plaatje? Kan het op een anderen manier? Hoe werd er 50 jaar geleden aan fruit en groenten gekomen? Kunnen we af van de industriële productie, waar enkel de retailers beter van worden?

 

Allemaal vragen die we ons gesteld hebben. Dit was het startschot voor ons, om onze eigen wereld te veranderen en om op ontdekkingstocht te gaan. Welke planten die we niet kennen, kunnen we zo uit onze achtertuin halen en heel gemakkelijk op ons bord leggen?

 

De eerste cursus Wild Voedsel was een feit. We begonnen voorzichtig met een paar blaadjes brandnetel, een paardenbloem,… Maar gaandeweg werd de toren sla op ons bord kleiner en werden steeds meer wilde planten geïntroduceerd.  Het gevolg voor mij is dat ik me fitter begon te voelen. Des te diverser dat ik eet, des te diverser ik me voel. Pas geplukt voedsel is “levend” voedsel, tegenover voedsel dat eerst bestraald is om nog een week of langer te kunnen bewaren.

 

Ik zag hoe mijn eigen bord, mezelf veranderde. Ik ga bewuster om met vlees, groenten en het fruit. Ik leef veel meer mee met de seizoenen, en ik begon me af te vragen. Hoe kan ik anderen helpen om hun bord en hun leven te veranderen?

 

Dat kan op verschillende manieren… De eerste manier is door kennis over kruiden en wild voedsel door te geven. Onze Herborist Lieve organiseert regelmatig wandelingen, voordrachten, cursussen en workshops over het gebruik van eetbare en wilde planten.

 

Als 2e kweken we diverse eetbare en wilde planten.  Davy onze “plantenfluisteraar” zorgt samen met de moederplanten op het bedrijf voor voldoende nakomelingen die jullie in je eigen tuin kunnen verzorgen. Zodoende kunnen jullie in je eigen voedselvoorraad voorzien.

 

Natuurlijk gebeurt het dat er op een moment te veel bessen, appels, peren, kruiden of allerhande vruchten te veel zijn. We verwerken deze tot heerlijke mengelingen om thee, confituren en andere bereidingen mee te maken. Bijna alle planten worden in eigen bedrijf gekweekt, verwerkt en via diverse kanalen aangeboden aan jullie.

 

Het doel van ons is om een kwekerij -met ook een voorbeeldtuin- te creëren waarbij bijna alles ons op meerdere vlakken voorziet. Het is een voorbeeld van hoe landbouw er anders kan uitzien en hoe een kleine oppervlakte toch voldoende opbrengst kan genereren om onszelf en de nabije buren te voeden en te voorzien van alles wat we nodig hebben.

 

Ik wil een bedrijf waar er met liefde, genegenheid en kracht wordt gewerkt aan het opbouwen van een andere levensvisie. Waarbij in plaats van weg te gaan van de natuur, we dichter bij de natuur en Moeder Aarde gaan aanleunen.

Over ons: About
bottom of page