top of page

De Mediterrane kruiden zijn er!

We hebben de afgelopen weken druk bezig geweest met een aantal nieuwe kruiden op de kwekerij te introduceren. Onder andere volgende kruiden kan je vanaf nu (tot einde voorraad) bestellen via onze verschillende afzetkanalen.


Olijfkruid

Dit meerjarig en wintervast keukenkruid groeit oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied.


De plant is warmte minnend, kan goed tegen de droogte en verkiest een standplaats in de zon. De plant ruikt en smaakt naar ingemaakte olijven, zowel de bladeren als de jonge scheuten worden rauw gegeten.


In de keuken worden deze als smaakmaker verwerkt in pastagerechten, in zelfgemaakte pesto’s of toegevoegd aan dressings voor sla of tomaten. De smaak is goed te combineren met vis- en vleesgerechten, bij kaas, in mediterrane sauzen of in zuiderse salades.

Lavendel

Dit jaar heb ik gekozen voor 2 Lavendelsoorten toe te voegen. Namelijk de Lavendula Grosso ornamental (een groot groeiende lavendel met paarse bloemen) en de Lavendula White summmer (kleiner met witte bloemen)


Kerrie

Ook de kerrie is terug van weg geweest. De kerrieplant houdt van de zon, heeft zilverachtig blad, goudgele bloemen en glanzende, witte, cilindervormige vruchten.


De plant dankt zijn naam aan de naar kerrie geurende bladeren. Het kruid geeft een lichte kerriesmaak aan een gerecht. Hieronder zie je de prachtige bloemen die in juli gevormd worden.


Citroenverbena

Een must om te hebben en een heerlijk citroenaroma. Zacht maar heel erg subtiel. Mijn persoonlijke favoriet. Helaas kon ik dit jaar niet aan de honingverbena geraken... Hopelijk heb ik volgend jaar meer geluk.


Echte marjolein of Zaatar

Voor de eerste maal in de kwekerij en nu al geliefd bij ons! De echte marjolein is afkomstig uit het oosten van het Middellandse Zeegebied. De plant is reeds sinds de oudheid bekend in Europa. Marjolein heeft een intens aroma, dat aan oregano doet denken, maar zachter van smaak en zoeter is. Echte marjolein Heeft witte bloemen.Rozemarijn

De best winterhade rozemarijn heb ik geselecteerd. ‘Blue Winter’ kan beter tegen onze koude temperaturen. ‘Blue Winter’ vindt haar oorsprong naar alle waarschijnlijkheid vanuit de Alpenlanden.


Voor deze cultuurvariëteit geldt: ‘Wie begint met moeite eindigt met gemak’ de planten groeien bij de start van de teelt erg traag. Rozemarijn staat graag zonnig, warm en droog. Mooi te combineren met andere kruiden.


Salie

Last but not least: 2 nieuwe soorten Salie, Berggarten gekend om zijn super grote bladeren en groeivorm en Growers Friend die iets kleiner is maar heerlijk smaakt. Beiden zijn een must voor de mediterrane kruidentuin.

149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuwe Planten in 2024

Voor de eerste maal een blog over de nieuwe planten in 2024. Eerst en vooral; de website wordt zo goed mogelijk bijgewerkt, maar tijdens het drukke seizoen worden er meer soorten gekweekt dan effectie

Commentaires


bottom of page