top of page

Waarom zijn mijn plantjes soms klein?

Een bericht dat ik vorig jaar in oktober van Helena binnen kreeg:


"Dag iedereen! Ik laat niet vaak een review achter op producten die ik heb aangeschaft, maar voor jullie wilde ik toch even mijn complimenten nalaten. Ik heb in het voorjaar een reeks kruiden bij jullie besteld via Voedselteams. Omwille van omstandigheden hebben die vijf dagen in het donker gestaan, maar ze hebben het allemaal overleefd. Dan ben ik nog eens een week op verlof gegaan tijdens een hittegolf, ook dat hebben ze overleefd. Ik oogst heel regelmatig van mijn peterselie, en de blaadjes blijven komen. Dat is nogal iets anders dan bij de supermarkt! Plantjes zijn klein bij aankoop, maar i.t.t. de supermarktplantjes, overleven ze het langer dan vijf dagen ;), en worden ze mooi groot en gezond. Mijn complimenten!"

En dan nu de vraag: Waarom krijgen jullie soms kleinere plantjes?


Heel eenvoudig: ik kweek met de natuur mee. Ik zaai op het moment dat in de natuur ook de zaden ontkiemen en vertrek voornamelijk van zaden op planten te laten opgroeien. Ik begin al te zaaien de eerste dagen van januari.Natuurlijk dient het snel te gaan, als je weet dat we nu volop ik het kweekseizoen zitten. De planten krijgen van zaailing tot verkoopbare plant vaak maar 8 a 10 weken. Ik kan de planten zelfs sneller opkweken, mits verwarming en extra meststoffen. Maar dit gaat tegen mijn principe in om voor jullie degelijke planten te kweken. Je bekomt dan de planten die je in iedere supermarkt vindt. Ze houden het één week vol houden en daarna gaan ze kapot.


Wat hebben we tegenover vorig jaar aangepast?


Vorig jaar had ik een serre van 60 m². Dit was te klein voor het aantal plantjes dat ik kweekte. Ik had gewoon te weinig plaats om alle plantjes een warme plek in de serre te geven in de eerste maanden van het jaar.


Met de nieuwe kwekerij is mijn serre oppervlakte meer dan verdubbeld (140 m²). Er is veel meer plaats is voor alle jonge planten in de serre. Zodoende dat alle pas ingepotte planten in de serre staan.


Weet je dat om de 6 weken de serre er binnenin helemaal anders uitzien?

Maar ook bij het op de website zetten van de planten is iets veranderd.


Klaar om te verpotten...


Pas verpot, na 1 week, na 2 weken en na 3 weken verpotten.


De website loopt ongeveer 2 weken achter. Als er vandaag een nieuwe plant op de website komt zijn deze reeds 2 weken geleden in hun pot gegaan. Ondertussen staan ze te groeien en worden sterker in de serre. Tegen dat jullie de bestelde planten thuis krijgen, staan ze minimaal 3 weken in hun pot.


Bij deze planten plak ik steeds een sticker om ze nog even in hun potje te laten zitten.


Zodra de planten volgens mij groot genoeg zijn om te verpotten in volle grond, hoeft dit niet meer, en dan zal ik ook geen sticker meer toevoegen.


En na 4 tot 6 weken, zijn de planten bij mij groot genoeg om naar buiten te gaan. Dan trotseren ze alle elementen (zon, wind, regen, sneeuw,...) die ze ook bij jullie in de tuin zullen trotseren.


Vandaar... Sterke planten.


Zo ziet de serre er momenteel uit.


PS: Iedere week worden er 10 à 15 soorten ingepot. Tegenover de 100 soorten die momenteel beschikbaar zijn...


209 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuwe Planten in 2024

Voor de eerste maal een blog over de nieuwe planten in 2024. Eerst en vooral; de website wordt zo goed mogelijk bijgewerkt, maar tijdens het drukke seizoen worden er meer soorten gekweekt dan effectie

Commenti


bottom of page