top of page

Hoe begin je aan een Bostuin?


Een bostuin bouw je niet op één dag op, maar zal jaren duren eer die helemaal tot in de puntjes af is en zijn volledige wasdom bereikt heeft. De 7 overwegingen hieronder zijn nuttig om in het achterhoofd te houden als je aan een bostuin begint.


Plannen, plannen en nog eens plannen.

Neem de tijd om een wit blad papier erbij te nemen, je wensen op te schrijven en al je wensen eens uit te tekenen op een plan van je tuin. Bij het plannen neem je gerust ook de tijd om de gehele tuin die er nu al is te observeren. Welke dieren en planten komen er van nature voort? Wat doet de zon in de loop van de dagen? Welke grondsoort is er in de tuin en hoe is de evolutie van de grond en de tuin binnen de seizoenen?


Geleidelijk aan veranderen.

Een bostuin bouw je niet in één dag. Het duurt jaren eer een boom tot volle wasdom komt. Neem ook gerust de tijd om de bostuin te laten groeien tot een geheel van planten. Tot een eigen Biotoop. Durf tussendoor te observeren en je plannen bij te sturen. Bij een bostuin is kijken en genieten van de tuin minstens even belangrijk als er in werken.


Alles heeft een functie, en liefst meer dan één nuttige functie.

Alles moet nuttig zijn voor mens, plant of dier. Hou het niet bij één functie per onderdeel van de tuin, door meerdere functies samen te nemen kan je veel meer bereiken op dezelfde oppervlakte. Bijvoorbeeld: een heg zorgt voor beschutting en nestgelegenheid voor kleine vogels, daarnaast is een heg een windscherm, en na 8 a 10 jaar kan je ze omzagen en terug van nul laten uitgroeien en heb je er heerlijke warmte van.


Hoe lui of actief wil je bezig zijn met je bostuin?

Hoeveel tijd wil jij spenderen aan je bostuin? Wil je er iedere dag in werken, één dag in de week of maar af en toe? Mag de tuin naar gelang dat je er minder in werkt er wilder uit zien? Wat is de bedoeling van de tuin?


Welke opbrengsten wil je uit de tuin en welke hoeveelheden?

Wil je graag een beetje fruit uit de tuin of wil je een massa fruit om te kunnen verwerken tot fruitsap,...? Wil je groenten verbouwen om af en toe eens iets uit de tuin te halen of wil je je gezin een heel jaar door kunnen voeden met hetgeen in de tuin aanwezig is?


Welke functies dienen er in de tuin te zijn?

Wil je een groentetuin? Een gezellige en rustig plekje? Wil je hout gebruiken voor in de stoof? Wil je een zwemvijver of wil je dat je tuin een paradijs voor bijtjes wordt? Allemaal vragen die tot een andere aanpak leiden.


Welke planten en dieren wil je verwelkomen in je tuin?

Misschien nog de belangrijkste vraag. Zijn er planten en dieren die je graag in de tuin wil hebben, of die je zeker niet in je tuin wil. Ben je allergisch van bepaalde dieren of planten?


Al deze vragen geven aan welke richting je uit wil met de tuin. Door ze te beantwoorden kan je reeds heel veel informatie bundelen en heb je een eerste zicht op je wensen die je tot werkelijkheid wil brengen...

367 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuwe Planten in 2024

Voor de eerste maal een blog over de nieuwe planten in 2024. Eerst en vooral; de website wordt zo goed mogelijk bijgewerkt, maar tijdens het drukke seizoen worden er meer soorten gekweekt dan effectie

Comentarios


bottom of page